Beza

Truskawkowe mufinki z bezą

Albo ją kochają, albo jej nie znoszą – tak jest ze słodkim deserem, który okazuje się być nietuzinkowa w swym smaku i jakże niełatwa w samym wykonaniu beza. Niewiele jest osób, którym ten rodzaj cukierniczego wypieku jest po prostu obojętny. Większość ludzi za nią przepada, ale nie brak i jej zagorzałych przeciwników, których odrzuca już chociażby ze względu na to, jak wiele w bezie jest kalorii oraz jak słodki jest to deser w porównaniu z szeregiem innych ciast i ciasteczek jakie są popularne w naszym kraju. Niemniej jednak postanowiliśmy zaryzykować i przygotować niniejszy poradnik w całości na temat tytułowej bezy.
Beza to nic innego jak bardzo słodki wypiek cukierniczy, jaki robiony jest w stu procentach z cukru pudru oraz białek jaj. Nie może przedostać się do masy wyjściowej do bezy nawet najmniejsza ilość żółtka kurzego, bowiem wówczas nie uda się upiec solidnej bezy z prawdziwego zdarzenia. Podstawa procesu pieczenia tegoż wypieku okazuje się natomiast umiejętność balansowania na granicy wielu temperatur, w zależności od stopnia zaawansowania wypieku i czasu jego leżenia w piekarniku. Co przez to rozumiemy? Zaczynamy od dziesięciu symbolicznych minut pieczenia naszej bezy w nieco wyższej temperaturze- ale nigdy nie przekraczającej stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza, a później schodzimy w dół, po kwadransie, po pół godziny, godzinie, aż w końcu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę do wyschnięcia. Przygotowanie bezy z prawdziwego zdarzenia okazuje się być niesamowicie pieczołowite i bardzo czasochłonne ale po wypełnieniu kalorycznym kremem efekt jest oszałamiający.
Napisane przez:

[the-post-grid id="240" title="grdioo"]