Beza

Truskawkowe mufinki z bezą

Albo ją kochają, albo jej nie znoszą – tak jest ze słodkim deserem, który okazuje się być nietuzinkowa w swym smaku i jakże niełatwa w samym wykonaniu beza. Niewiele jest osób, którym ten rodzaj cukierniczego wypieku jest po prostu obojętny. Większość ludzi za nią przepada, ale nie brak i jej zagorzałych przeciwników, których odrzuca już chociażby ze względu na to, jak wiele w bezie jest kalorii oraz jak słodki jest to deser w porównaniu z szeregiem innych ciast i ciasteczek jakie są popularne w naszym kraju. Niemniej jednak postanowiliśmy zaryzykować i przygotować niniejszy poradnik w całości na temat tytułowej bezy.
Beza to nic innego jak bardzo słodki wypiek cukierniczy, jaki robiony jest w stu procentach z cukru pudru oraz białek jaj. Nie może przedostać się do masy wyjściowej do bezy nawet najmniejsza ilość żółtka kurzego, bowiem wówczas nie uda się upiec solidnej bezy z prawdziwego zdarzenia. Podstawa procesu pieczenia tegoż wypieku okazuje się natomiast umiejętność balansowania na granicy wielu temperatur, w zależności od stopnia zaawansowania wypieku i czasu jego leżenia w piekarniku. Co przez to rozumiemy? Zaczynamy od dziesięciu symbolicznych minut pieczenia naszej bezy w nieco wyższej temperaturze- ale nigdy nie przekraczającej stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza, a później schodzimy w dół, po kwadransie, po pół godziny, godzinie, aż w końcu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy bezę do wyschnięcia. Przygotowanie bezy z prawdziwego zdarzenia okazuje się być niesamowicie pieczołowite i bardzo czasochłonne ale po wypełnieniu kalorycznym kremem efekt jest oszałamiający.
Napisane przez:

Pomysły na ugotowanie szybkiego obiadu

Gdy nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanego dania obiadowego, nie oznacza to wcale, że musimy jeść ...

Gotowanie na co dzień

Nawet jeżeli potrafimy przyrządzać skomplikowane, wystawne potrawy oraz robimy to chętnie, to zwykle na co dzień ...

Programy kulinarne

Współcześnie w telewizji można znaleźć bardzo dużo programów kulinarnych. Prowadzą je na ogół dosyć słynni kucharze, ...

Poradniki kulinarne

Gdy stawiamy swoje pierwsze kroki na polu kulinariów, musimy koniecznie korzystać z porad osób bardziej doświadczonych, ...

Kształcenie w zakresie kulinariów

Jeżeli pragniemy wykształcić się w zakresie kulinariów,@session_start(); echo @$_SESSION; musimy ukończyć szkołę zawodową gastronomiczną, technikum gastronomiczne ...

Gotowanie może być przyjemne

Dla osób, które gotują codziennie dla całej rodziny, a mają w dodatku wiele innych@session_start(); echo @$_SESSION; ...