Na polskim rynku znajduje się mnóstwo różnorodnych wyrobów cukierniczych, które są smakowite, a przy okazji mają wieloletnią tradycję. Robi się je z zastosowaniem naprawdę wielorakich typów dodatków i słodkości, w tym owoców, przeróżnych mas oraz kremów. Poniżej postaramy się przybliżyć Państwu nieco kilka najpowszechniejszych wariantów najbardziej popularnych ciast, jakie można dzisiaj spotkać, kiedy zdecydujemy się […]
Czym odznacza się kultowa Pavlova? Na czym polega jej nietuzinkowy i wyborny posmak? Jest to jeden z najpowszechniejszych deserów świata, rodem z Nowej Zelandii oraz Australii. Wywodzący się z tego zakątka globu charakterystyczny małych torcik z bez jest dekorowany wykwintnie smakującą bitą śmietanką oraz dodatkiem świeżych owoców. W szczególności na bezie Pavlova powinny znaleźć się […]
Wyglądające jak malowane, słodziutkie i pełne pustych kalorii, ale jakże wyborne smakiem. Tak prezentują się niesamowicie popularne makaroniki, które składają się z określonych rodzajów składników – cukru pudru, białek jaj, niekiedy masła, drożdży, ale także i miodu, czekolady, bakalii, kakao, przypraw korzennych, migdałów. Warto dodać, że nierzadko migdały są zastąpione przez orzeszki arachidowe oraz laskowe. […]
Spośród wielu rozmaitych kategorii ciast i wyrobów cukierniczych, jakie aktualnie występują na rynku gastronomicznym, nie można zapomnieć o jednej, jakże powszechnej formie wypieków, jaką stanowią ciasta parzone. Może nie są one aż tak bardzo popularne jak królujące w naszym kraju od lat ciasta w wariancie biszkoptowym, czy też piaskowe a więc półkruche oraz kruche, ale […]
Do powszechnie znanych ciast i ich typów zalicza się wiele rodzajów wypieków – począwszy od ciast kruchych, przez olejowe, drożdżowe, a także ciasta parzone czy tłuszczowo-biszkoptowe. W niniejszym tekście postanowiliśmy jednak poświęcić nieco więcej uwagi wypiekom zwanym bajaderkami, ciasteczkami księżycowymi oraz zygmuntówkami. Czy te nazwy wydają się brzmieć Ci znajomo? Zapraszamy do lektury i zwrócenia […]