Blog

Przygotowywanie babeczek
Jako jedną z najpowszechniejszych kategorii ciast i wyrobów cukierniczych uznaje się na dziś dzień przede wszystkim ciasta półkruche, czy jak ktoś woli piaskowe. Jest tok kojarzone zwłaszcza z babką piaskową, która Polacy uwielbiają serwować zwłaszcza na okres Wielkiej Nocy. Niemniej jednak nie oznacza to wcale, że tylko święta sprzyjają do tego aby zabrać się za […]
Babeczki z śmietanowym kremem
Jednym z najpowszechniejszych w naszym kraju wyrobów cukierniczych okazuje się karpatka. Stanowi ona ciasto bardzo dobrze znane każdemu miłośnikowi słodkości w rozmaitym tego słowa znaczeniu. Preferują karpatkę i ci, którzy przepadają za ciastem francuskim, jak i zwolennicy innego typu kategorii wyrobów cukierniczych. Czym odznacza się solidna porcji karpatki? Przekonasz się po przeczytaniu poniższych fragmentów. Zachęcamy […]
Zawijasy cynamonowe
Czym jest ciasto określane mianem ciasta kruchego? Na czym ono polega i w czym tkwi sedno przygotowań tego rodzaju wypieku? Poświęcimy uwagę tej kategorii wyrobów cukierniczych w niniejszym wirtualnym poradniku temu właśnie wypiekowi poświęconemu. Przekażmy wszystkie niezbędne informacje i zabierajmy się za własne ciasto kruche! Więcej informacji o ciastach i wypiekach: [the-post-grid id="240" title="grdioo"] Już […]
Ciastka pszenne na śniadanie
Czy kiedykolwiek słyszałeś o takim wypieku cukierniczym jakim są niejakie hamantasze? Na czym polega trik robienia tych przepysznych, specyficznie i jakże estetycznie prezentujących się sakiewek ciasteczkowych? W szczególności o hamantaszach będziemy mówili w poniższych fragmentach naszego wirtualnego poradnika. Zapraszamy do jego wnikliwej lektury wszystkich zainteresowanych. Zobacz nasze inne artykuły: [the-post-grid id="240" title="grdioo"] Hamantasze innymi słowy […]
Ciasto czekoladowe na talerzyku
Na polskim rynku znajduje się mnóstwo różnorodnych wyrobów cukierniczych, które są smakowite, a przy okazji mają wieloletnią tradycję. Robi się je z zastosowaniem naprawdę wielorakich typów dodatków i słodkości, w tym owoców, przeróżnych mas oraz kremów. Poniżej postaramy się przybliżyć Państwu nieco kilka najpowszechniejszych wariantów najbardziej popularnych ciast, jakie można dzisiaj spotkać, kiedy zdecydujemy się […]
Pizza na słodko
Czym odznacza się kultowa Pavlova? Na czym polega jej nietuzinkowy i wyborny posmak? Jest to jeden z najpowszechniejszych deserów świata, rodem z Nowej Zelandii oraz Australii. Wywodzący się z tego zakątka globu charakterystyczny małych torcik z bez jest dekorowany wykwintnie smakującą bitą śmietanką oraz dodatkiem świeżych owoców. W szczególności na bezie Pavlova powinny znaleźć się […]
Zawijasy cynamonowe
Wyglądające jak malowane, słodziutkie i pełne pustych kalorii, ale jakże wyborne smakiem. Tak prezentują się niesamowicie popularne makaroniki, które składają się z określonych rodzajów składników – cukru pudru, białek jaj, niekiedy masła, drożdży, ale także i miodu, czekolady, bakalii, kakao, przypraw korzennych, migdałów. Warto dodać, że nierzadko migdały są zastąpione przez orzeszki arachidowe oraz laskowe. […]
Ciasto kokosowo-czekoladowe
Spośród wielu rozmaitych kategorii ciast i wyrobów cukierniczych, jakie aktualnie występują na rynku gastronomicznym, nie można zapomnieć o jednej, jakże powszechnej formie wypieków, jaką stanowią ciasta parzone. Może nie są one aż tak bardzo popularne jak królujące w naszym kraju od lat ciasta w wariancie biszkoptowym, czy też piaskowe a więc półkruche oraz kruche, ale […]
Słodziutkie bułeczki
Do powszechnie znanych ciast i ich typów zalicza się wiele rodzajów wypieków – począwszy od ciast kruchych, przez olejowe, drożdżowe, a także ciasta parzone czy tłuszczowo-biszkoptowe. W niniejszym tekście postanowiliśmy jednak poświęcić nieco więcej uwagi wypiekom zwanym bajaderkami, ciasteczkami księżycowymi oraz zygmuntówkami. Czy te nazwy wydają się brzmieć Ci znajomo? Zapraszamy do lektury i zwrócenia […]