Jeżeli pragniemy wykształcić się w zakresie kulinariów, musimy ukończyć szkołę zawodową gastronomiczną, technikum gastronomiczne bądź też pomaturalny kurs gastronomii. Istnieje również wiele specjalistycznych kursów gotowania przeznaczonych dla osób, które już są kucharzami i które pragną poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności z tej dziedziny. Rzecz jasna, w szkołach zawodowych i technikach uczymy się sztuki kulinarnej pod podstaw. Dowiadujemy się, jak przyrządzać najprostsze zupy, surówki, desery, pieczenie mięsne.
Dopiero z czasem uczymy się wykonywać nieco bardziej skomplikowane potrawy. Natomiast na specjalistycznych kursach z zakresu kulinariów zdobywamy szczegółową wiedzę i umiejętności na przykład w zakresie pieczenia ciast i ciasteczek, przyrządzania potraw azjatyckich bądź śródziemnomorskich czy też w zakresie kuchni wegetariańskiej. Kursy te prowadzą światowej klasy kucharze z różnych stron świata. Każdy dobry kucharz powinien od czasu do czasu odbyć podobny kurs, aby poszerzyć swój repertuar potraw.