Piernik

Wielkanocne pierniki

Jednym z najbardziej klasycznych wypieków cukierniczych w Polsce okazuje się być piernik. Gdzie nie wejdziesz do pierwszej lepszej cukierni czy sklepu delikatesowego z wyrobami cukierniczymi, możesz natknąć się na pierniki w przeróżnym wydaniu, wariantach owocowych, z masami, pustych, z polewami bądź bez. Czym jednak tak na dobrą sprawę piernik w ogóle jest i na czym polega jego nietuzinkowa rola w tradycji wypieków? Więcej dowiesz się, kiedy zgłębisz sekret prawdziwego piernika o jakim wspomnimy w poniższych fragmentach naszego wirtualnego poradnika cukierniczego.
Piernikiem określa się po prostu lekko pikantne ciastko, które ma być słodkie, ale tez nieco goryczkowate i piekące. Jego cechą szczególną jest długotrwałość. Dobrej jakości piernik może leżeć tygodniami i mimo wszystko nie straci ani na swojej wartości, ani nie stanie się niebezpieczny dla zdrowia, jak również z pewnością nie będzie uboższy w walory smakowe. Dodatkowo, musimy także nadmienić, że pierniki opierają się na charakterystycznej mieszance zawsze stałych składników takich jak jajka, mąka żytnia, bądź pszenna a także miód oraz cukier- zawsze karmelizowany. Nie obejdzie się także bez dodatku tłuszczu w niewielkiej ilości i wody. Pierniki zawsze warto przechowywać w dość chłodnym oraz suchym miejscu. Mogą leżeć i kilka miesięcy, ale pod warunkiem, że miejsce, w którym się znajdują nie jest ciepłe. Najbardziej trwałe pierniki to te które określa się mianem pierników dojrzewających. Wykorzystuje się je nie tylko na święta, chociaż z Bożym Narodzeniem się kojarzą w szczególności.
Napisane przez:

[the-post-grid id="240" title="grdioo"]