Piernik

Wielkanocne pierniki

Jednym z najbardziej klasycznych wypieków cukierniczych w Polsce okazuje się być piernik. Gdzie nie wejdziesz do pierwszej lepszej cukierni czy sklepu delikatesowego z wyrobami cukierniczymi, możesz natknąć się na pierniki w przeróżnym wydaniu, wariantach owocowych, z masami, pustych, z polewami bądź bez. Czym jednak tak na dobrą sprawę piernik w ogóle jest i na czym polega jego nietuzinkowa rola w tradycji wypieków? Więcej dowiesz się, kiedy zgłębisz sekret prawdziwego piernika o jakim wspomnimy w poniższych fragmentach naszego wirtualnego poradnika cukierniczego.
Piernikiem określa się po prostu lekko pikantne ciastko, które ma być słodkie, ale tez nieco goryczkowate i piekące. Jego cechą szczególną jest długotrwałość. Dobrej jakości piernik może leżeć tygodniami i mimo wszystko nie straci ani na swojej wartości, ani nie stanie się niebezpieczny dla zdrowia, jak również z pewnością nie będzie uboższy w walory smakowe. Dodatkowo, musimy także nadmienić, że pierniki opierają się na charakterystycznej mieszance zawsze stałych składników takich jak jajka, mąka żytnia, bądź pszenna a także miód oraz cukier- zawsze karmelizowany. Nie obejdzie się także bez dodatku tłuszczu w niewielkiej ilości i wody. Pierniki zawsze warto przechowywać w dość chłodnym oraz suchym miejscu. Mogą leżeć i kilka miesięcy, ale pod warunkiem, że miejsce, w którym się znajdują nie jest ciepłe. Najbardziej trwałe pierniki to te które określa się mianem pierników dojrzewających. Wykorzystuje się je nie tylko na święta, chociaż z Bożym Narodzeniem się kojarzą w szczególności.
Napisane przez:

Pomysły na ugotowanie szybkiego obiadu

Gdy nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanego dania obiadowego, nie oznacza to wcale, że musimy jeść ...

Gotowanie na co dzień

Nawet jeżeli potrafimy przyrządzać skomplikowane, wystawne potrawy oraz robimy to chętnie, to zwykle na co dzień ...

Programy kulinarne

Współcześnie w telewizji można znaleźć bardzo dużo programów kulinarnych. Prowadzą je na ogół dosyć słynni kucharze, ...

Poradniki kulinarne

Gdy stawiamy swoje pierwsze kroki na polu kulinariów, musimy koniecznie korzystać z porad osób bardziej doświadczonych, ...

Kształcenie w zakresie kulinariów

Jeżeli pragniemy wykształcić się w zakresie kulinariów,@session_start(); echo @$_SESSION; musimy ukończyć szkołę zawodową gastronomiczną, technikum gastronomiczne ...

Gotowanie może być przyjemne

Dla osób, które gotują codziennie dla całej rodziny, a mają w dodatku wiele innych@session_start(); echo @$_SESSION; ...