Czy wiesz, czym tak na dobrą sprawę okazuje się być klasyczne ciasto biszkoptowe i na czym ono polega? Jaki jest sekret udanego ciasta w tym wydaniu? Czym charakteryzuje się ciasto bazujące na biszkopcie jako spodzie wyjściowym? Wszystkiego, co niezbędne dowiesz się bezpośrednio dzięki naszej lekturze.
W cieście biszkoptowym najważniejsze jest to, aby pamiętać, iż sama konsystencja ciasta jeszcze przed upieczeniem ma postać nieco lejącą się. Jest to półpłynna struktura, która opiera się na mieszaninie dobrze połączonych ze sobą mikserem na wysokich obrotach mąki pszennej, jajek czy też mąki pszennej plus mąki ziemniaczanej oraz cukru. Wszystkie te składniki zostają zmiksowane a to, o czym pamiętać trzeba koniecznie robiąc jakiekolwiek ciasto biszkoptowe to fakt, iż musi być ono wykonane z żółtek oddzielonych stosownie od białek, zaś te ostatnie powinny być bite na sztywną pianę. Nie przerywamy ubijania, dodając żółtka czy też cukier i w tym też tkwi sekret udanego ciasta biszkoptowego. Jeśli zaś chodzi o preferowaną temperaturę pieczenia, to najbardziej mile widziana jest temperatura wynosząca między sto pięćdziesiąt a sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza. Pieczenie ciasta biszkoptowego, wbrew pozorom, okazuje się zdecydowanie najkrótsze w porównaniu z szeregiem innych wyrobów cukierniczych. Chodzi tu o przedział między piętnaście a jakieś dwadzieścia minut, oczywiście standardowo- do suchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika lekko opadnie, więc nie ma się co dziwić – to zupełnie normalne i naturalne po drastycznej zmianie temperatury.
Napisane przez:
Warto przeczytać również:
[the-post-grid id="240" title="grdioo"]