Ciasto drożdżowe

Zawijasy cynamonowe

Charakterystyczna drożdżówka pełna nadzienia to nie jedyny wariant wypieku cukierniczego bazującego na cieście drożdżowym. Dużo bardziej popularne okazuje się domowej roboty ciasto w tym wydaniu, które kojarzyć się powinno z typową, tradycyjną polską wsią oraz wakacjami sielskimi na łonie natury i piknikiem bądź rodzinnym obiadem i słodkim deserem u babci.

W zakresie ciast drożdżowych warto wspomnieć przede wszystkim o tym, iż nie ma jednej, ściśle określonej receptury według której ciasta tu omawiane byłyby pieczone zawsze i w każdym przypadku dowolnego ciasta drożdżowego jakie zechcemy przygotować. W szczególności trzeba zwrócić uwagę na to, że istniejących wiele receptur jest równoznacznych z tym, iż istnieje kilka sposobów pieczenia ciast drożdżowych. Mowa tu między innymi o dwóch fazach procesu pieczenia, a więc o tym, że najpierw trzeba właściwie wyrobić ciasto, a żeby było to możliwe i w ogóle ażeby ciasto urosło, konieczne jest przede wszystkim stworzenie idealnego zaczynu, który stopniowo będzie rósł, a co za tym idzie nasz wypiek będzie bardziej pewny sukcesu. Niewyrośnięte ciasto raczej nie będzie dobrze smakowało, o ile w ogóle damy radę coś z niego zrobić. W tym celu, to jest aby pozyskać idealny zaczyn do ciasta drożdżowego, koniecznie trzeba wykorzystać mieszankę ciepłego mleka, drożdży, skąd zresztą nazewnictwo wypieków w tej kategorii, mąki oraz cukru. Tak przygotowany zaczyn musimy przykryć czysta, bawełnianą ściereczką i odczekiwać określony czas, aż zawartość przykrytej miseczki podwoi się.
Napisane przez:

Do poczytania:

Pomysły na ugotowanie szybkiego obiadu

Gdy nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanego dania obiadowego, nie oznacza to wcale, że musimy jeść ...

Gotowanie na co dzień

Nawet jeżeli potrafimy przyrządzać skomplikowane, wystawne potrawy oraz robimy to chętnie, to zwykle na co dzień ...

Programy kulinarne

Współcześnie w telewizji można znaleźć bardzo dużo programów kulinarnych. Prowadzą je na ogół dosyć słynni kucharze, ...

Poradniki kulinarne

Gdy stawiamy swoje pierwsze kroki na polu kulinariów, musimy koniecznie korzystać z porad osób bardziej doświadczonych, ...

Kształcenie w zakresie kulinariów

Jeżeli pragniemy wykształcić się w zakresie kulinariów,@session_start(); echo @$_SESSION; musimy ukończyć szkołę zawodową gastronomiczną, technikum gastronomiczne ...

Gotowanie może być przyjemne

Dla osób, które gotują codziennie dla całej rodziny, a mają w dodatku wiele innych@session_start(); echo @$_SESSION; ...