Popularne wypieki

Słodziutkie bułeczki

Do powszechnie znanych ciast i ich typów zalicza się wiele rodzajów wypieków – począwszy od ciast kruchych, przez olejowe, drożdżowe, a także ciasta parzone czy tłuszczowo-biszkoptowe. W niniejszym tekście postanowiliśmy jednak poświęcić nieco więcej uwagi wypiekom zwanym bajaderkami, ciasteczkami księżycowymi oraz zygmuntówkami. Czy te nazwy wydają się brzmieć Ci znajomo? Zapraszamy do lektury i zwrócenia uwagi krok po kroku na to, czym odznaczają się tego typu wypieki.

Zacznijmy zatem po kolei – na pierwszy rzut idzie bajaderka. Jest to innymi słowy nasz powszechnie znany ziemniaczek, kulka rumowa czy też tak zwany kartofelek. Jest to kulka uformowana z ciasta robione w oparciu o zawsze jeden i ten sam skład, bez większych, zbędnych kombinacji – czekolada, rum, orzeszki ziemne, wiórki kokosowe, kakao. Taka mieszanka smakuje wybornie, a w konsekwencji tego jest bardzo zapychająca i przez to mocno kaloryczna. Niemniej jednak wielki kawał jakiekolwiek innego ciasta warto zamienić na stosunkowo niewielką rozmiarowo kulkę bajaderki. W bajaderce zawsze muszą wystąpić nietypowe dodatki cukiernicze, którymi poza rumem okazują się być przykładowo skrawki ciasteczek deserowych.

Jako ciasteczka księżycowe natomiast rozumie się tradycyjne ciasteczka chińskie, które są zawsze przygotowywane na specjalne okazje, w tym tak zwane Święto Środka Jesieni. W ciasteczkach księżycowych spodziewać się możemy karteczek z wróżbami. W naszych polskich restauracjach i kawiarniach, tego typu drobne wypieki ciasteczkowe bardzo często dodawane są do napojów gorących typu kawa czy herbata.
Napisane przez:

[the-post-grid id="240" title="grdioo"]