Jednym z najpowszechniejszych w naszym kraju wyrobów cukierniczych okazuje się karpatka. Stanowi ona ciasto bardzo dobrze znane każdemu miłośnikowi słodkości w rozmaitym tego słowa znaczeniu. Preferują karpatkę i ci, którzy przepadają za ciastem francuskim, jak i zwolennicy innego typu kategorii wyrobów cukierniczych. Czym odznacza się solidna porcji karpatki? Przekonasz się po przeczytaniu poniższych fragmentów. Zachęcamy do lektury wszystkich zainteresowanych.
Warto zobaczyć:
[the-post-grid id="240" title="grdioo"]
Karpatka jako ciasto bazuje przede wszystkim na wypieku składającym się z dwóch kompletnie nierównych – jest to zabieg celowy – i stosownie pofalowanych wręcz podkładów, jakie przekładane są kremem. Mowa tu o tak zwanym kremie russel, czyli specyficznej odmianie masy śmietankowej, jaka bazuje na budyniu w swej zawartości jako składniku podstawowym. Karpatka bazuje także na cieście parzonym, ale można mówić i o cieście francuskim, jako swego rodzaju zamienniku warstw z ciasta parzonego. Kruche ciasto musi być delikatnie przekładane masą, a warstwa tej nie powinna przekraczać sześciu milimetrów, przy czym sama w sobie ma być dość spora, gdyż nie może mieć mniej niż cztery milimetry. Ciasto jest tu na drugim planie, najważniejsze w tym karpatkowym deserze okazuje się to, aby była odpowiednia warstwa kremu. Warto wspomnieć, że ciasto pod wpływem pieczenia ulega samoistnemu pofałdowaniu, a po wyjęciu z piekarnika i wypełnieniu przestrzeni między warstwami ciasta masą śmietankową, uzyskujemy efekt cukierniczych Karpat. Karpatka uchodzi za jedno z najpowszechniejszych polskich ciast.
Napisane przez: