Czy kiedykolwiek słyszałeś o takim wypieku cukierniczym jakim są niejakie hamantasze? Na czym polega trik robienia tych przepysznych, specyficznie i jakże estetycznie prezentujących się sakiewek ciasteczkowych? W szczególności o hamantaszach będziemy mówili w poniższych fragmentach naszego wirtualnego poradnika. Zapraszamy do jego wnikliwej lektury wszystkich zainteresowanych.
Zobacz nasze inne artykuły:
[the-post-grid id="240" title="grdioo"]
Hamantasze innymi słowy to hamantaszn, czy tez znane pod oryginalnym swym nazewnictwem jako hamentaszn. Jest to słowo wywodzące się z języka hebrajskiego, od Haman. W kuchni żydowskiej, ten rodzaj wypieków o jakich tutaj mowa jest niemożliwy do pominięcia. To charakterystyczne ciasteczka, jakie mają trójkątny kształt i które swoją formą przypominają sakiewki. Mówi się na nie ww kulturze Żydów kieszeniami Hamana, czy tez znane są pod określeniem kolokwialnym- uszy Hamana. Są one jedzone zawsze na specjalne okoliczności, a już stanowią wypiek cukierniczy obowiązkowy na przeddzień święta Purim. W zasadzie powstały one na myśl o tym święcie i specjalnie wtedy są spożywane. Ich historia wiąże się jednakże z kulturą niemiecką co ciekawe. To tam hamantasze tu omawiane były produkowane od tak, bez specjalnych okazji. Ten rodzaj ciasteczek był robiony zawsze z makiem, a więc były to tak zwane makowe kieszenie. Haman natomiast, o którym wyżej wspomnieliśmy i od którego wzięło się nazewnictwo tychże wypieków był bohaterem biblijnym, wręcz to od niego wzięło się święto na którym hamantasze są systematycznie jedzone przez Żydów.
Napisane przez: