Pavlova

Pizza na słodko

Czym odznacza się kultowa Pavlova? Na czym polega jej nietuzinkowy i wyborny posmak? Jest to jeden z najpowszechniejszych deserów świata, rodem z Nowej Zelandii oraz Australii. Wywodzący się z tego zakątka globu charakterystyczny małych torcik z bez jest dekorowany wykwintnie smakującą bitą śmietanką oraz dodatkiem świeżych owoców. W szczególności na bezie Pavlova powinny znaleźć się brzoskwinie, kiwi, kawałeczki truskawek oraz malin.

Jeżeli chodzi o samo specyficzne nazewnictwo bezy Pavlova to jest to nazwa zaczerpnięta z języka rosyjskiego. Pochodzi ona bezpośrednio od nazwiska primabaleriny Anna Pawłowej, na cześć której zrobiona została tego typu deserowa beza w roku 1926. Prawdopodobnie to Anna Pawłowa rozpoczęła kult bezowych deserów i kiedy była w Perth na występie, postanowiono w ten sposób uhonorować ją w hotelu, w którym się zatrzymała. W roku 1929 natomiast szef kuchni Esplanade zdecydował się na to, aby Pavlovę przyrządzić według specjalnej receptury. W Wellington był to zdecydowany debiut kulinarny. Po dziś dzień bezy w tym wydaniu, nazwane na cześć równie kultowej primabaleriny, podawane są z reguły na wyjątkowe, specjalne okazje. Począwszy od roku 1926, kiedy to miał miejsce gastronomicznych debiut, beza Pavlova była systematycznie jedzona na wszystkie święta. Jej nietuzinkowy smak oraz cudowna oprawa estetyczna sprawiły, że bezę tego rodzaju zdecydowano się dołączyć do grupy najbardziej wyrafinowanych deserów na całym świecie. Tak też pozostało to na dziś dzień.
Napisane przez:

Warto zobaczyć:

[the-post-grid id="240" title="grdioo"]