Karpatka

Babeczki z śmietanowym kremem

Jednym z najpowszechniejszych w naszym kraju wyrobów cukierniczych okazuje się karpatka. Stanowi ona ciasto bardzo dobrze znane każdemu miłośnikowi słodkości w rozmaitym tego słowa znaczeniu. Preferują karpatkę i ci, którzy przepadają za ciastem francuskim, jak i zwolennicy innego typu kategorii wyrobów cukierniczych. Czym odznacza się solidna porcji karpatki? Przekonasz się po przeczytaniu poniższych fragmentów. Zachęcamy do lektury wszystkich zainteresowanych.

Warto zobaczyć:

Popularne wypieki

Popularne wypieki

Do powszechnie znanych ciast i ich typów zalicza się wiele rodzajów wypieków – począwszy od ciast ...

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Spośród wielu rozmaitych kategorii ciast i wyrobów cukierniczych, jakie aktualnie występują na rynku gastronomicznym, nie można ...

Makaronik

Makaronik

Wyglądające jak malowane, słodziutkie i pełne pustych kalorii, ale jakże wyborne smakiem. Tak prezentują się niesamowicie ...

Pavlova

Pavlova

Czym odznacza się kultowa Pavlova? Na czym polega jej nietuzinkowy i wyborny posmak? Jest to jeden ...

Jakie ciasta?

Jakie ciasta?

Na polskim rynku znajduje się mnóstwo różnorodnych wyrobów cukierniczych, które są smakowite, a przy okazji mają ...

Hamantasze

Hamantasze

Czy kiedykolwiek słyszałeś o takim wypieku cukierniczym jakim są niejakie hamantasze? Na czym polega trik robienia ...

Karpatka jako ciasto bazuje przede wszystkim na wypieku składającym się z dwóch kompletnie nierównych – jest to zabieg celowy – i stosownie pofalowanych wręcz podkładów, jakie przekładane są kremem. Mowa tu o tak zwanym kremie russel, czyli specyficznej odmianie masy śmietankowej, jaka bazuje na budyniu w swej zawartości jako składniku podstawowym. Karpatka bazuje także na cieście parzonym, ale można mówić i o cieście francuskim, jako swego rodzaju zamienniku warstw z ciasta parzonego. Kruche ciasto musi być delikatnie przekładane masą, a warstwa tej nie powinna przekraczać sześciu milimetrów, przy czym sama w sobie ma być dość spora, gdyż nie może mieć mniej niż cztery milimetry. Ciasto jest tu na drugim planie, najważniejsze w tym karpatkowym deserze okazuje się to, aby była odpowiednia warstwa kremu. Warto wspomnieć, że ciasto pod wpływem pieczenia ulega samoistnemu pofałdowaniu, a po wyjęciu z piekarnika i wypełnieniu przestrzeni między warstwami ciasta masą śmietankową, uzyskujemy efekt cukierniczych Karpat. Karpatka uchodzi za jedno z najpowszechniejszych polskich ciast.
Napisane przez: