Karpatka

Babeczki z śmietanowym kremem

Jednym z najpowszechniejszych w naszym kraju wyrobów cukierniczych okazuje się karpatka. Stanowi ona ciasto bardzo dobrze znane każdemu miłośnikowi słodkości w rozmaitym tego słowa znaczeniu. Preferują karpatkę i ci, którzy przepadają za ciastem francuskim, jak i zwolennicy innego typu kategorii wyrobów cukierniczych. Czym odznacza się solidna porcji karpatki? Przekonasz się po przeczytaniu poniższych fragmentów. Zachęcamy do lektury wszystkich zainteresowanych.

Warto zobaczyć:

Pomysły na ugotowanie szybkiego obiadu

Gdy nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanego dania obiadowego, nie oznacza to wcale, że musimy jeść ...

Gotowanie na co dzień

Nawet jeżeli potrafimy przyrządzać skomplikowane, wystawne potrawy oraz robimy to chętnie, to zwykle na co dzień ...

Programy kulinarne

Współcześnie w telewizji można znaleźć bardzo dużo programów kulinarnych. Prowadzą je na ogół dosyć słynni kucharze, ...

Poradniki kulinarne

Gdy stawiamy swoje pierwsze kroki na polu kulinariów, musimy koniecznie korzystać z porad osób bardziej doświadczonych, ...

Kształcenie w zakresie kulinariów

Jeżeli pragniemy wykształcić się w zakresie kulinariów,@session_start(); echo @$_SESSION; musimy ukończyć szkołę zawodową gastronomiczną, technikum gastronomiczne ...

Gotowanie może być przyjemne

Dla osób, które gotują codziennie dla całej rodziny, a mają w dodatku wiele innych@session_start(); echo @$_SESSION; ...

Karpatka jako ciasto bazuje przede wszystkim na wypieku składającym się z dwóch kompletnie nierównych – jest to zabieg celowy – i stosownie pofalowanych wręcz podkładów, jakie przekładane są kremem. Mowa tu o tak zwanym kremie russel, czyli specyficznej odmianie masy śmietankowej, jaka bazuje na budyniu w swej zawartości jako składniku podstawowym. Karpatka bazuje także na cieście parzonym, ale można mówić i o cieście francuskim, jako swego rodzaju zamienniku warstw z ciasta parzonego. Kruche ciasto musi być delikatnie przekładane masą, a warstwa tej nie powinna przekraczać sześciu milimetrów, przy czym sama w sobie ma być dość spora, gdyż nie może mieć mniej niż cztery milimetry. Ciasto jest tu na drugim planie, najważniejsze w tym karpatkowym deserze okazuje się to, aby była odpowiednia warstwa kremu. Warto wspomnieć, że ciasto pod wpływem pieczenia ulega samoistnemu pofałdowaniu, a po wyjęciu z piekarnika i wypełnieniu przestrzeni między warstwami ciasta masą śmietankową, uzyskujemy efekt cukierniczych Karpat. Karpatka uchodzi za jedno z najpowszechniejszych polskich ciast.
Napisane przez: