Ciasto parzone

Ciasto kokosowo-czekoladowe

Spośród wielu rozmaitych kategorii ciast i wyrobów cukierniczych, jakie aktualnie występują na rynku gastronomicznym, nie można zapomnieć o jednej, jakże powszechnej formie wypieków, jaką stanowią ciasta parzone. Może nie są one aż tak bardzo popularne jak królujące w naszym kraju od lat ciasta w wariancie biszkoptowym, czy też piaskowe a więc półkruche oraz kruche, ale jednak są na tyle smakowite, że chociaż raz na jakiś czas naprawdę warto się na nie skusić, czy to podejmując się wyzwania ich samodzielnego przygotowania, czy też może wręcz odwrotnie – wchodząc do cukierni i zasiadając przy znakomitym gotowym już wypieku tego typu.

W cieście parzonym bardzo ważne okazują się dwie istotne kwestie, a mianowicie chodzi o to, że zaparzona zostaje mąka i to właśnie dało podstawy do nazewnictwa tejże kategorii ciast w taki a nie inny sposób. Mówi się tu o specjalnie opracowanej recepturze właściwego parzenia, a mianowicie marzenie mąki w misce z gorącą wodą oraz tłuszczem. Powstała masa musi być natomiast non stop intensywnie mieszana tak, żeby nie zrobiły się charakterystyczne grudki, jakie po upieczeniu ciasta będą niestety nadal wyczuwalne. Co więcej, warto nadmienić, że zgęstniała masa jeśli jest bardzo dobrze wyrobiona, powinna sama odstawać nieco od brzeżków naczynia, w jakim ją wyrabiamy. Nie zapomnijmy, że dodawanie jakichkolwiek kolejnych składników może być w momencie, gdy masa zostanie ostudzona. Tak jest chociażby z jajkami. W ten sposób, kiedy zaczniemy ucieranie masy, ta powinna samoistnie zwiększyć swoją objętość.
Napisane przez:

Zobacz również:

Pomysły na ugotowanie szybkiego obiadu

Gdy nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanego dania obiadowego, nie oznacza to wcale, że musimy jeść ...

Gotowanie na co dzień

Nawet jeżeli potrafimy przyrządzać skomplikowane, wystawne potrawy oraz robimy to chętnie, to zwykle na co dzień ...

Programy kulinarne

Współcześnie w telewizji można znaleźć bardzo dużo programów kulinarnych. Prowadzą je na ogół dosyć słynni kucharze, ...

Poradniki kulinarne

Gdy stawiamy swoje pierwsze kroki na polu kulinariów, musimy koniecznie korzystać z porad osób bardziej doświadczonych, ...

Kształcenie w zakresie kulinariów

Jeżeli pragniemy wykształcić się w zakresie kulinariów,@session_start(); echo @$_SESSION; musimy ukończyć szkołę zawodową gastronomiczną, technikum gastronomiczne ...

Gotowanie może być przyjemne

Dla osób, które gotują codziennie dla całej rodziny, a mają w dodatku wiele innych@session_start(); echo @$_SESSION; ...