Ciasto kruche

Zawijasy cynamonowe

Czym jest ciasto określane mianem ciasta kruchego? Na czym ono polega i w czym tkwi sedno przygotowań tego rodzaju wypieku? Poświęcimy uwagę tej kategorii wyrobów cukierniczych w niniejszym wirtualnym poradniku temu właśnie wypiekowi poświęconemu. Przekażmy wszystkie niezbędne informacje i zabierajmy się za własne ciasto kruche!

Więcej informacji o ciastach i wypiekach:
[the-post-grid id="240" title="grdioo"]

Już samo nazewnictwo tej kategorii wyrobu cukierniczego chyba konkretnie charakteryzuje ów ciasto. W grę wchodzi tu bardzo kruchy wypiek, jaki jest zwłaszcza bardzo smaczny po paru dniach od momentu, gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika. Nieco dziwne, ale jednak tak właśnie jest, że wybornie smakuje zwłaszcza ciasto kruche już nieco „odleżałe”. Nie zapominajmy również i o tym, że istnieje pewien określony rodzaj ingredientów, które zawsze składają się na recepturę ciast kruchych, bez względu na ich podział. Mowa tu między innymi o mące pszennej, w tym w szczególności zdaniem cukierników do ciast kruchych idealnie sprawdza się tak zwana mąka krupczatka. Dodatkowo, obowiązkowo masło pełnotłuste bądź ewentualnie margaryna, ale bez dwóch zdań, ciasto kruche najlepiej a wręcz wyborniej smakuje na standardowym maśle. Nie możemy również pominąć jajek – żółtek może być więcej, mile widziane. Jajka w szczególności właśnie żółtka wykorzystuje się wyłącznie surowe, wyjęte wcześniej z lodówki i mające temperaturę otoczenia. Ciasto wyrabiać należy albo mikserem ze specjalnymi haczykami, albo ręcznie i tę drugą opcję polecamy z reguły dużo bardziej. Ponadto nie zapominajmy też i o tym, że takie ciasto wymaga przede wszystkim schłodzenia.
Napisane przez: