Ciasto kruche

Zawijasy cynamonowe

Czym jest ciasto określane mianem ciasta kruchego? Na czym ono polega i w czym tkwi sedno przygotowań tego rodzaju wypieku? Poświęcimy uwagę tej kategorii wyrobów cukierniczych w niniejszym wirtualnym poradniku temu właśnie wypiekowi poświęconemu. Przekażmy wszystkie niezbędne informacje i zabierajmy się za własne ciasto kruche!

Więcej informacji o ciastach i wypiekach:

Popularne wypieki

Popularne wypieki

Do powszechnie znanych ciast i ich typów zalicza się wiele rodzajów wypieków – począwszy od ciast ...

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Spośród wielu rozmaitych kategorii ciast i wyrobów cukierniczych, jakie aktualnie występują na rynku gastronomicznym, nie można ...

Makaronik

Makaronik

Wyglądające jak malowane, słodziutkie i pełne pustych kalorii, ale jakże wyborne smakiem. Tak prezentują się niesamowicie ...

Pavlova

Pavlova

Czym odznacza się kultowa Pavlova? Na czym polega jej nietuzinkowy i wyborny posmak? Jest to jeden ...

Jakie ciasta?

Jakie ciasta?

Na polskim rynku znajduje się mnóstwo różnorodnych wyrobów cukierniczych, które są smakowite, a przy okazji mają ...

Hamantasze

Hamantasze

Czy kiedykolwiek słyszałeś o takim wypieku cukierniczym jakim są niejakie hamantasze? Na czym polega trik robienia ...

Już samo nazewnictwo tej kategorii wyrobu cukierniczego chyba konkretnie charakteryzuje ów ciasto. W grę wchodzi tu bardzo kruchy wypiek, jaki jest zwłaszcza bardzo smaczny po paru dniach od momentu, gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika. Nieco dziwne, ale jednak tak właśnie jest, że wybornie smakuje zwłaszcza ciasto kruche już nieco 'odleżałe'. Nie zapominajmy również i o tym, że istnieje pewien określony rodzaj ingredientów, które zawsze składają się na recepturę ciast kruchych, bez względu na ich podział. Mowa tu między innymi o mące pszennej, w tym w szczególności zdaniem cukierników do ciast kruchych idealnie sprawdza się tak zwana mąka krupczatka. Dodatkowo, obowiązkowo masło pełnotłuste bądź ewentualnie margaryna, ale bez dwóch zdań, ciasto kruche najlepiej a wręcz wyborniej smakuje na standardowym maśle. Nie możemy również pominąć jajek – żółtek może być więcej, mile widziane. Jajka w szczególności właśnie żółtka wykorzystuje się wyłącznie surowe, wyjęte wcześniej z lodówki i mające temperaturę otoczenia. Ciasto wyrabiać należy albo mikserem ze specjalnymi haczykami, albo ręcznie i tę drugą opcję polecamy z reguły dużo bardziej. Ponadto nie zapominajmy też i o tym, że takie ciasto wymaga przede wszystkim schłodzenia.
Napisane przez: