Ciasto kruche

Zawijasy cynamonowe

Czym jest ciasto określane mianem ciasta kruchego? Na czym ono polega i w czym tkwi sedno przygotowań tego rodzaju wypieku? Poświęcimy uwagę tej kategorii wyrobów cukierniczych w niniejszym wirtualnym poradniku temu właśnie wypiekowi poświęconemu. Przekażmy wszystkie niezbędne informacje i zabierajmy się za własne ciasto kruche!

Więcej informacji o ciastach i wypiekach:

Pomysły na ugotowanie szybkiego obiadu

Gdy nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanego dania obiadowego, nie oznacza to wcale, że musimy jeść ...

Gotowanie na co dzień

Nawet jeżeli potrafimy przyrządzać skomplikowane, wystawne potrawy oraz robimy to chętnie, to zwykle na co dzień ...

Programy kulinarne

Współcześnie w telewizji można znaleźć bardzo dużo programów kulinarnych. Prowadzą je na ogół dosyć słynni kucharze, ...

Poradniki kulinarne

Gdy stawiamy swoje pierwsze kroki na polu kulinariów, musimy koniecznie korzystać z porad osób bardziej doświadczonych, ...

Kształcenie w zakresie kulinariów

Jeżeli pragniemy wykształcić się w zakresie kulinariów,@session_start(); echo @$_SESSION; musimy ukończyć szkołę zawodową gastronomiczną, technikum gastronomiczne ...

Gotowanie może być przyjemne

Dla osób, które gotują codziennie dla całej rodziny, a mają w dodatku wiele innych@session_start(); echo @$_SESSION; ...

No post found

Już samo nazewnictwo tej kategorii wyrobu cukierniczego chyba konkretnie charakteryzuje ów ciasto. W grę wchodzi tu bardzo kruchy wypiek, jaki jest zwłaszcza bardzo smaczny po paru dniach od momentu, gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika. Nieco dziwne, ale jednak tak właśnie jest, że wybornie smakuje zwłaszcza ciasto kruche już nieco 'odleżałe'. Nie zapominajmy również i o tym, że istnieje pewien określony rodzaj ingredientów, które zawsze składają się na recepturę ciast kruchych, bez względu na ich podział. Mowa tu między innymi o mące pszennej, w tym w szczególności zdaniem cukierników do ciast kruchych idealnie sprawdza się tak zwana mąka krupczatka. Dodatkowo, obowiązkowo masło pełnotłuste bądź ewentualnie margaryna, ale bez dwóch zdań, ciasto kruche najlepiej a wręcz wyborniej smakuje na standardowym maśle. Nie możemy również pominąć jajek – żółtek może być więcej, mile widziane. Jajka w szczególności właśnie żółtka wykorzystuje się wyłącznie surowe, wyjęte wcześniej z lodówki i mające temperaturę otoczenia. Ciasto wyrabiać należy albo mikserem ze specjalnymi haczykami, albo ręcznie i tę drugą opcję polecamy z reguły dużo bardziej. Ponadto nie zapominajmy też i o tym, że takie ciasto wymaga przede wszystkim schłodzenia.
Napisane przez: