Ciastkarstwo
Ciastkarstwo to jest kolejny istotny dział piekarstwa. To jest dziedzina a w zasadzie pokrewna branża z cukiernictwem . W tym przypadku podstawą produkcyjną okazuje się pieczywo cukiernicze nietrwałe. Jako nietrwałe rozumie się, że jego okres przydatności do spożycia jest po prostu dużo krótszy niż w przypadku produktów trwałych. W tym zakresie mowa na przykład o wyrobach drożdżowych takich jak placki, babki, strucle. Do grupy produktów nietrwałych zalicza się także ciastka oraz ciasta a zatem keksy, torty, placki z masą, przekładane. Ogólnie wszystko to, co wchodzi w skład szeroko rozumianego ciastkarstwa jest nietrwałe ze względu na zastosowanie takich składników jak mąka, a także jajka, mleko, nabiał w ogóle.
Istnieje specjalna klasyfikacja charakteryzowanych tu wyrobów cukierniczych, na podstawie której mowa o produktach z ciasta biszkoptowego, biszkoptowo-tłuszczowego czyli tak zwane piaskowe babki, ciasta itd., masy orzechowej, migdałowej, z ciasta kruchego, parzonego, francuskiego, drożdżowego.
Artykuł dzięki: