Gdy nie mamy czasu na przyrządzanie skomplikowanego dania obiadowego, nie oznacza to wcale, że musimy jeść coś niezdrowego i mało pożywnego. Wręcz przeciwnie, w ciągu pół godziny można przyrządzić wiele pysznych dań o dużej wartości odżywczej. Szybki obiad to na przykład naleśniki, tradycyjne bądź wegańskie, z dodatkiem podsmażonych pieczarek i warzyw czy tez z dodatkiem tartego jabłka i miodu. Inne danie, które można przyrządzić w ciągu dwóch kwadransów to sałatka grecka, składająca się z pomidorów, sałaty, oliwek, kaparów i sera feta. Można też przygotować na szybko licówki bez szlifowania obiad składający się z panierowanych kotletów sojowych i ziemniaków lub makaronu polanych podsmażoną cebulką.
Kolejna możliwość szybkiego przygotowania obiadu to ugotowanie ryżu oraz kolby kukurydzy oraz polanie ich podsmażonym czosnkiem. Jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na obiad, możemy też przyrządzać go w większej ilości raz na dwa czy trzy dni, a w pozostałe odgrzewać. Do odgrzewania wspaniale nadają się zupy, kapusta z grzybami i grochem czy też spaghetti. W ten sposób oszczędzimy sporo czasu.