Gotowanie na co dzień

Categories:Wypieki

Nawet jeżeli potrafimy przyrządzać skomplikowane, wystawne potrawy oraz robimy to chętnie, to zwykle na co dzień brakuje nam na to czasu. Dlatego też decydujemy się na ogół na jakieś szybkie, proste i tanie dania. Taka kuchnia wcale nie musi być niezdrowa. Przeciwnie, wiele potraw bogatych w wartości odżywcze można przyrządzić w ciągu pół godziny czy czterdziestu minut. Wśród potraw, które gotuje się na co dzień, a które są smaczne i zdrowe, znajdują się na przykład naleśniki. Można je podawać na słodko oraz na ostro.

Istnieje wiele sposobów przyrządzenia naleśników. Można też zrobić ich wegańską wersję, w której jajko jest zastąpione oliwą, a mleko krowie sojowym. Naleśniki można nadziewać miodem, owocami, masłem orzechowym, warzywami, grzybami, serami. Inna prosta potrawa to ziemniaki lub ryż z sosem warzywnym na bazie przecieru pomidorowego. W sosie tym może znaleźć się cebula, czosnek i papryka, może tam też być marchew, brokuł i kalafior, albo cukinia i kukurydza. Pysznym i zdrowym daniem odpowiednim na co dzień okazuje się też zupa jarzynowa.