slodziutkie-okazje.pl

cukiernictwo tadeusz nawrat

Olive – Oliwa z oliwek jest jednonienasyconych Olej uzyskiwany z drzew dojrzałych oliwek. Kolor może wahać się od lekkiego do zielonego bursztynu ze smaków, które wahają się od smaku ekstremalnie silny. Oliwa z oliwek jest sortowany według stopnia jej kwasowości i procesu stosowanego do ekstrakcji oleju. Olej oznaczony jako „dziewica” jest tłoczony na zimno (proces używając żadnego ciepła lub chemikaliów) i zawiera niski poziom kwasowości. Zapewnia on organizm w witaminy E i F. Olej oznaczony jako „czysty” wykorzystuje ciepło i chemikalia do przetworzenia oliwy z pozostałości z kolejnych tłoczeń. Nierafinowany olej z oliwek ma punkt dymienia w wysokości 320°F i jest zalecana do pieczenia, sautéing, mieszać-smażenia i gotowania wok. Peanut – Wykonane ze sprasowanych, pary gotowane orzeszków ziemnych, olej arachidowy zawiera 18% tłuszczu nasyconego. Ma łagodny smak i jest dobre do gotowania, ponieważ nie wchłania smaki lub transferu. Smażenie olejem orzechowym daje pokarmy bogate, orzechowy, palone smak. Rafinowany olej z orzeszków ziemnych ma punkt dymienia 450°F i jest zalecane dla Stir-wok smażenia, gotowania, smażenia i głębokiego smażenia. Krokosz – Wykonane z nasion krokosza barwierskiego, olej szafranowy jest jasnożółty i prawie bez smaku. Ma więcej tłuszczów wielonienasyconych, że inne oleje (78%), ale brakuje witaminę E. Uważa się olej jadalny dobre, uniwersalne. olej szafranowy jest faworytem do sałatek, ponieważ nie zestalają gdy schłodzone. Rafinowany olej szafranowy ma punkt dymienia 450°F i jest zalecany do głębokiego smażenia, smażenia, pieczenia i sautéing. Sezam – Wykonane ze sprasowanych nasion sezamu, olej sezamowy jest wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych (43%) oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe (42%). Występuje w dwóch odmianach, światła i ciemności.

Artykuł dzięki: