Ciasto francuskie

Przygotowywanie ciasta do pieczenia

Istnieje kilka charakterystycznych rodzajów kategorii wyrobów cukierniczych, które od lat sprzedawane są w rekomendowanych cukierniach i na które przepisy aż roją się w sieci i książkach kucharskich. Mowa tu między innymi o jakże popularnych w naszym kraju ciastach biszkoptowych, jak także i kruchych i półkruchych, czy też ciastach parzonych. Jeszcze czymś innym natomiast okazuje się być w praktyce ciasto francuskie. I temu ostatniemu rodzajowi wypieku cukierniczego postanowiliśmy przyjrzeć się dziś nieco bardziej niż wszystkim pozostałym. Czym cechuje się dobrej jakości ciasto francuskie? Na czym się opiera jego dobrej jakości skład? Co wyróżnia ten typ wypieków od szeregu innych wariantów cukierniczych słodkości? Wszystkiego dowiesz się po gruntownej lekturze dalszych fragmentów.
Ciasto francuskie odznacza się zwłaszcza tym, że jako jedno z nielicznych rodzajów ciast posiada swoją bazę wyjściową w sklepie już gotową. Wystarczy parę złotych, mniej z reguły niż pięć, aby zakupić wysokiej jakości spód z ciasta francuskiego. To, co jest wymagane później to już tylko i wyłącznie dodawanie mas, czy też kremów, w zależności od tego, z czym życzymy sobie zjeść nasze ciasto francuskie. Nie jest za wiele osób, które radzą sobie ze zrobieniem ciasta francuskiego samodzielnie, mało która z gospodyń domowych podejmuje się także tego nie lada wyzwania.
W zakresie omawianego tu rodzaju wypieku cukierniczego problematyczne jest to, iż ciasto francuskie ma bardzo lekką strukturę i jest dość kruche, zatem w praktyce nie wiele trzeba, aby je rozgnieść chociażby przypadkowo połamać i zniszczyć.
Napisane przez:

Popularne wypieki

Popularne wypieki

Do powszechnie znanych ciast i ich typów zalicza się wiele rodzajów wypieków – począwszy od ciast ...

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Spośród wielu rozmaitych kategorii ciast i wyrobów cukierniczych, jakie aktualnie występują na rynku gastronomicznym, nie można ...

Makaronik

Makaronik

Wyglądające jak malowane, słodziutkie i pełne pustych kalorii, ale jakże wyborne smakiem. Tak prezentują się niesamowicie ...

Pavlova

Pavlova

Czym odznacza się kultowa Pavlova? Na czym polega jej nietuzinkowy i wyborny posmak? Jest to jeden ...

Jakie ciasta?

Jakie ciasta?

Na polskim rynku znajduje się mnóstwo różnorodnych wyrobów cukierniczych, które są smakowite, a przy okazji mają ...

Hamantasze

Hamantasze

Czy kiedykolwiek słyszałeś o takim wypieku cukierniczym jakim są niejakie hamantasze? Na czym polega trik robienia ...