Poradniki kulinarne

Gdy stawiamy swoje pierwsze kroki na polu kulinariów, musimy koniecznie korzystać z porad osób bardziej doświadczonych, które podpowiedzą nam, w jaki sposób przyrządzać dane potrawy, do czego dążyć, a czego unikać. Możemy albo poprosić o pomoc znajome osoby, które gotują lepiej od ans, albo też zwrócić się do poradników kulinarnych. Znajdziemy ich bardzo dużo zarówno w sieci, jak też w formie książkowej. Poradniki kulinarne piszą często profesjonalni kucharze.

Czasami jednak stanowią one dzieło amatorów, którzy w dowcipny sposób opowiadają o swoich dawnych kuchennych katastrofach i o tym, jak współcześnie już całkiem dobrze sobie radzą z gotowaniem i pieczeniem. Rzecz jasna, istnieją zarówno ogólne poradniki kulinarne, jak i takie, które opisują sposoby na przyrządzenie jednego rodzaju potraw, na przykład surówek, zup, pieczeni. Rzecz jasna, nauką gotowania, z poradnikiem, czy bez, należy zacząć od prostych potraw, a dopiero później próbować ugotować coś bardziej skomplikowanego. Na początek dobrze opanować sztukę robienia naleśników, zupy jarzynowej, sosu pieczarkowego.