Makaronik

Zawijasy cynamonowe
Categories:Ciasta

Wyglądające jak malowane, słodziutkie i pełne pustych kalorii, ale jakże wyborne smakiem. Tak prezentują się niesamowicie popularne makaroniki, które składają się z określonych rodzajów składników – cukru pudru, białek jaj, niekiedy masła, drożdży, ale także i miodu, czekolady, bakalii, kakao, przypraw korzennych, migdałów. Warto dodać, że nierzadko migdały są zastąpione przez orzeszki arachidowe oraz laskowe. Można też zrobić wyśmienite makaroniki z pistacji, nasion słonecznika i pestek dyni, a nawet płatków owsianych, czy sucharków i wiórków kokosowych.

Przygotowywanie ciasta do pieczenia
Makaroniki opierają się zwłaszcza na zaawansowanym procesie przygotowania wymagającym dość dużej precyzji i pieczołowitości zakładającej pieczenie w bardzo niskiej z reguły temperaturze, a także na specjalnych formach przygotowanych właśnie konkretnie pod solgar pieczenie makaroników i żadnych innych wypieków cukierniczych. Musimy również nadmienić, że makaroniki obowiązkowo muszą być przełożone kremami, masami, a nawet polewami i otaczane posypkami różnorodnych smaków, co przekłada się na ich wykwintny smak, lecz też i na to, iż są one nieco bardziej kaloryczne i tuczące niż wiele innych wyrobów cukierniczych, jakie dostępne są w przeciętnej kawiarni czy cukierni. Bazują na niesamowitym posmaku i do tego mimo, iż są niewielkie rozmiarowo, dodatkowo okazują się tak zapychające, że nie sposób zjeść ich nawet kilka. Nie są to jednakże ciasteczka, które w naszym kraju królują, ale w innych państwach Europy są zdecydowanym numerem jeden, na przykład we Włoszech, czy w Hiszpanii oraz Francji.
Napisane przez:

[the-post-grid id="240" title="grdioo"]